Community

Leuke blogpost?
Heb je er een mening over?
Of vragen?

Laat het weten en reageer!

Blog #4 2014

8 feb 2014
dancing-in-the-rain.jpg

Regen, regen, regen....De lente lijkt nog ver weg. Dan het binnen maar gezellig maken! Hoe kom jij deze regenachtig dagen door? Paraplu op en toch naar buiten of blijf je lekker binnen, steek je alle kaarsjes aan en bak je lekker koekjes in het weekend?

Met dit weer vind ik het heerlijk om op de bank, met een cappuccino, fijne muziek op en de kaarsjes aan, mijn blog te typen. En hier issie dan weer: de FairBeads weekend blog!

Deze keer geef ik je een kijkje achter de schermen bij de sieradenmaaksters van de Samburu stam in Kenia; onder andere kleurrijke foto's van mijn laatste keer dat ik bij de dames van de Samburu stam was. In het inspiratie deel van deze blog vertel ik over mijn liefde voor pasteltinten in de mode. En natuurlijk weer enkele foto's van FairBeads sieraden combinaties die ik deze week droeg. 

Lekker op de bank deze blog typen:

Achter de schermen

FairBeads sieraden Kenia: Samburu stam
De meest populaire sieraden van FairBeads zijn toch wel die van de Kenia collectie. In Kenia werken we met een jonge ontwerpster in Nairobi. Dit is slechts een heel klein deel van de collectie (bijvoorbeeld onze ringen). Het grootste deel van de sieraden wordt gemaakt richting noord Kenia; door vrouwen van de Samburu stam.

Hiervoor werk ik samen met stichting Seed Samburu, die zich inzet voor de Samburu stam. Het is fijn om met deze stichting samen te werken, omdat je weet dat ze er extra voor zorgen dat op de werkvloer alle fair trade voorwaarden worden nageleefd. Dat zit dus helemaal goed! Door deze samenwerkingen helpen we de vrouwen echt enorm vooruit. Bij de Samburu trouwen vrouwen altijd een (veel) oudere man. Hierdoor zijn veel vrouwen al snel weduwe. Ze zitten dan met een paar kinderen en hebben geen inkomsten; in het gebied waar zij wonen is namelijk helemaal niks. Laat staan werk. Kinderen kunnen niet naar school, men woont zeer armoedig in kleine ronde hutjes met wanden van koeienpoep en een dak van stro. Er heerst veel ziekte en er is veel honger. Dankzij FairBeads hebben nu tijens hoogtij dagen maar liefst 32 van deze vrouwen een inkomen. Afgelopen week kregen we zelfs het prachtige nieuws dat één van de FairBeads vrouwen zo hard had gespaard, dat ze een stenen huis heeft kunnen laten bouwen voor haar en haar kinderen. Allemaal dankzij haar inkomen door FairBeads.

Hier een kijkje achter de schermen, de laatste keer dat ik bij de Samburu was:

Dit is de 'head mama': Kataan. Zij zorgt ervoor dat alle vrouwen bij elkaar komen en coördineert alles met de vrouwen als Miriam (contactpersoon FairBeads) niet in de buurt is. Als ze het werk niet af kunnen krijgen met de vrouwen die voor FairBeads werken, zorgt zij er ook voor dat andere vrouwen opgeleid worden om voor FairBeads de sieraden te maken met de kwaliteit die wij vragen. Ook houdt ze de kwaliteit streng in de gaten.

Ik met Kataan:

Een jonge weduwe aan het werk voor FairBeads:

Met de oudste FairBeads sieradenmaakster:

Hier kreeg ik uit naam van alle vrouwen een traditioneel neksieraad dat ze met z'n allen voor mij gemaakt hadden. Wat een eer!!

Een deel van de groep:

Ik ben enorm trots op deze groep vrouwen. Sinds ze geld verdienen door FairBeads voelen ze zich veel sterker en onafhankelijker. Hun kinderen krijgen nu drie keer per dag eten en de kinderen kunnen naar school. De vrouwen zijn een voorbeeld voor veel vrouwen in het gebied.

Mijn grote droom is dat het aantal verkooppunten van FairBeads producten groeit zodat we nog meer vrouwen een inkomen kunnen bieden en we met behulp van Seed Samburu ook de vrouwen uit verder gelegen dorpen erbij kunnen betrekken.

Alle FairBeads sieraden die door deze vrouwen gemaakt zijn vind je hier.

De vrouwen hebben ook drie soorten nieuwe armbanden gemaakt voor de lente en zomer (nog niet verrkijgbaar in de webshop). We zijn heel benieuwd hoe je ze vindt:

Inspiratie

I love pasteltinten!
Van de felle Samburu kleuren, naar pastel!
"Ik word zo bleek van pastel." Ik hoor het heel vaak vriendinnen zeggen. Zonde!!!Maar eerlijk is eerlijk; ik heb ook heel lang gedacht dat pastelkleuren me bleek maakten. Daarom droeg ik het nooit. Maar daar is verandering in gekomen en nu ben ik er juist dol op. Ik kwam erachter dat pastelkleuren namelijk super leuk zijn om te combineren. Pastel heeft een lieve uitstraling dus is het juist mooi om tegenstellingen te maken.Bijvoorbeeld een pastelkleur blouse combineren met een zwart leren jasje en stoere schoenen.

Als je pastel te bleek vindt maken, draag onder een pastel kleur trui dan een blouse in een paar tinten donkerder dan de trui. Of doe een leuke sjaal om in een iets donkerder tintje. Wedden dat het je niet meer bleek maakt. Het is maar net hoe je het combineert! Zie ook dit voorbeeld:

Ik hou van de romatische look van pastel:

Pastel tinten zijn heel erg mooi met elkaar te combineren. Zie bijvoorbeeld deze look die een zachte, maar ook zakelijke uitstraling geeft:

FairBeads is niet van alleen maar de felle kleuren. Ook pasteltinten doen het goed in onze sieradencollectie. Om je een voorbeeld te geven van FairBeads producten in pasteltinten en hoe je nu juist twee van die tinten kunt combineren. 

De producten in bovenstaande foto vind je hier:
- Oorbellen Kenia
- Tasje Kenia
- Armband Kenia (mijn all time favoriet!)

En wat dacht je van de nieuwe collectie armbanden gemaakt in Oeganda? Allemaal in pasteltinten. Combineer maar raak! Deze armbanden zijn super leuk te combineren met je kleding. Jeans aan, een leuk shirtje, armband om en klaar ben je!

 

FairBeads combi's
Deze week had ik iets met blauwtinten. Hier zie je enkele combinaties met FairBeads sieraden die ik deze week droeg. Wat is jou favoriet?

Mint met kobalt blauw en mijn favoriete FairBeads armband (die ik echt heel veel draag!):

Compleet in pastel met een 'one of a kind' Oeganda ketting. Deze ketting is niet te krijgen in de webshop. Mocht je deze nou echt heel erg graag willen hebben, stuur mij dan even een berichtje.


Flashing kobalt blauw! Makkelijk te combineren met echt bijna alle kleuren! Hier met Kenia ketting.

Blauwe armcandy van FairBeads. Een armband uit de Gambia collectie (gemaakt van glas) en een blauwe armband uit de Kenia collectie:

Vooruitblik
Komende week ga ik gezellig langs bij de makers van deze FairBeads webshop: het bedrijf ModernMedia. Eens kijken wat dit jaar de website brengt! Ook verwacht ik komende week nieuws van nieuwe sieradenontwerpen uit Kenia en wordt er een start gemaakt met het maken van de nieuwe tassen in Kenia. Er komen dus weer prachtige producten aan!

Verkooppunten gezocht!
Daarnaast is FairBeads' Sivan druk bezig met het benaderen van winkels voor de nieuwe FairBeads collectie. Ken jij een winkel waar FairBeads sieraden en/of tassen zeker thuishoren? Of heb je zelf een leuke winkel of webshop waar jij onze sieraden/tassen wilt verkopen? Laat het ons dan weten onderaan deze blog of hier!

Heel fijn weekend!

© 2010 - 2016 FairBeads