Even voorstellen: contactpersonen Afrika

KENIA : Miriam

Mijn naam is Miriam Winkel. Sinds 2007 woon en werk ik in het Samburu-gebied in Noord-Kenia. Als toerist kwam ik in 2003 voor het eerst in Kenia. Toen wij in het Samburu-gebied kwamen en ik kennismaakte met de Samburu, was mijn hart verkocht. Ik gaf toen al aan dat ik er wilde wonen en voor de Samburu wilde werken. Ik ben mijn werkzaamheden in Nederland gaan afbouwen en in 2007 was het dan zover.

Samen met een aantal jonge Samburu hebben we de ontwikkelingsorganisatie SEED Samburu opgericht om de leefomstandigheden van de Samburu te verbeteren. We werken in zeer afgelegen gemeenschappen en richten ons op onderwijs, economische ontwikkeling, seksuele voorlichting en water en hygiëne. Ik sta elke keer weer versteld hoe we in relatieve korte tijd wezenlijke resultaten boeken. Dat komt vooral omdat de Samburu zich graag willen ontwikkelen om hun armoede te doorbreken.

Ik was getrouwd met een Samburu-man en zorg inmiddels voor vier kinderen; drie meisjes en een jongetje. Wil je meer weten over mijn leven in Kenia, ga dan naar http://www.eo.nl/tv/onverwachtbezoek/aflevering-detail/kenia/

Inmiddels werken de vrouwen alweer een poos voor FairBeads. Geweldig om te zien hoe die samenwerking groeit en groeit! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GHAHA : Florence

Mijn naam is Florence Asare. Ik ben geboren in 1968 in Oost Ghana, Krobo.

Ik ben begonnen met de kralen business toen ik mijn middelbare school afgerond had. Ik begon met het verkopen van oude kralen. De inspiratie zit in mijn genen, want mijn voorouders produceerden traditionele Krobo kralen. Gebaseerd op die motieven startte ik met kralen gemaakt van gerecycled glas van flessen.

Op een gegeven moment had ik hulp nodig. In 1990 ging ik terug naar mijn dorp en vond daar een man die mij wel wou helpen. Hij heet Narh Djaba. We zijn toen samen begonnen met het maken van kralen. Hetzelfde jaar hebben we nog twee man aangenomen om te helpen.

In 1995 werkten we met zes personen en in 2000 met 12 personen. In 2000 ontmoette ik ook mijn man. Hij helpt sindsdien ook mee in mijn kralen business. Toen hebben we ook onze eerste internationale verkopen gedaan. Dat was heel nieuw voor ons en het ging qua aanleveringen ook niet helemaal goed. We hebben sindsdien heel veel geleerd.

Op dit moment heb ik 25 mensen in dienst. Dat zijn 15 mannen en 10 vrouwen. De kralen worden op een eerlijke manier gemaakt. Ze zorgen voor werk voor mensen in de gemeenschap en doordat we kralen maken van oud glas, ruimen we tegelijk de omgeving op. Wat ik het allerbelangrijkste vind is dat mijn bedrijfje groeit en ik nog meer mensen werk kan geven, want de kralen blijven puur handwerk. Dit maakt de sieraden uniek. 

Ik ben erg trots dat ik mijn sieraden kan leveren aan FairBeads. Op deze manier komen mijn sieraden ook op de Europese markt.

Hier vind je ook een filmpje over mij en mijn bedrijfje: http://youtu.be/KUFQ96Y00cA 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OEGANDA : David

Mijn naam is David Okema. Ik ben op 16 juni geboren in 1988. Ik heb acht broers en zussen. Helaas is één van hen onlangs overleden. Ik heb het geluk dat ik de basisschool en middelbare school heb kunnen doen en heb kunnen afmaken. Dat is niet zo normaal in het gebied in Noord Oeganda waar ik woon. Ik was begonnen met een cursus journalistiek in 2010, maar daar ben ik mee gestopt omdat ik geld moest verdienen. Ik heb geen gezin, want ik ben nog niet getrouwd. Ik woon in de gemeenschap waar de vrouwen de FairBeads sieraden maken. Ik vind het leuk om alles te begeleiden voor FairBeads en er samen met de vrouwen voor te zorgen dat bestellingen tijdig en compleet in Nederland komen.

Voor mij betekent FairBeads heel veel. De sieraden makers kunnen hun leven veranderen door zaken te doen. Dit betekent voor hen positieve verandering. Juist voor dit gebied vind ik dat belangrijk; FairBeads richt zich hierbij op een vrij onzichtbare gemeenschap aan de rand van Gulu in Noord Oeganda.

De vrouwen hier hadden altijd weinig hoop op veranderingen. FairBeads geeft ze nu positieve energie. Ze gaan aan de slag met de vaardigheden waar ze heel erg goed in zijn; het maken van sieraden! Ze werken hard voor henzelf en voor hun familie. Tegelijk probeer ik, terwijl de vrouwen bij elkaar komen om sieraden te maken, onderwijs te promoten zodat de vrouwen ook leren schrijven en lezen. Veel mensen in dit gebied zijn analfabeet. Ook leren de vrouwen omgaan met culturele verschillen, omdat ze hebben moeten leren om precies te zijn als het gaat om de sieraden en de stiptheid van het leveren van de bestellingen. Ook leren ze om creatief te zijn en steeds nieuwe dingen te verzinnen op het gebied van sieraden maken. De vrouwen zijn zo trots op zichzelf!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GAMBIA : Ineke

Mijn naam is Ineke de Rijk, voorzitter van Stichting Care Foundation The Gambia (CFTG). In 1995 kwam ik voor de eerste keer als toerist in Gambia. Direct viel het op hoeveel beter wij het in Nederland hebben in tegenstelling tot de bevolking daar. In Nederland kunnen wij zoveel doen en het is voor ons allemaal zo gewoon. Het verschil hoe mijn kinderen naar school gingen in Nederland en hoe zij in Gambia naar school gaan. Hoe goed ons onderwijs is en allerlei  sporten die kinderen in Nederland kunnen doen. Het had allemaal een hele grote impact op mij. Na die eerste keer ben ik een paar keer teruggegaan. In 1997 besloot ik om naar Gambia te emigreren.

Oprichting stichting CFTG
Diep in het binnenland (Bakadaji) heb ik een school opgericht. Ik ontmoete toen in Basse, Tafa Jarju. Hij komt uit Jiboro en hij nam mij een keer mee naar zijn dorp. In die tijd was er eigenlijk helemaal niets in Jiboro. Bijvoorbeeld geen gezondheidszorg; als men ziek was en ook voor bevallingen moest men 30 kilometer reizen over een hele slechte weg met nauwelijks transport. Verder was er alleen een lagere school waar op dat moment 400 kinderen opzaten. Wij hebben toen besloten om de stichting CFTG op te richten, om zo te kijken of wij de levensomstandigheden van de bevolking van Jiboro konden gaan verbeteren. Sinds die tijd is er heel veel gerealiseerd. Er is een vrouwengroentetuin opgezet en voorzien van een solar irrigatiesysteem, een gezondheidscentrum gebouwd met een tandartspraktijk, een laboratorium en een staffwoonhuis, en er is een bakkerij gebouwd. In 2008 heeft de stichting CFTG besloten om een skills centrum te gaan bouwen. In 2010 is die in gebruik genomen.

Skills school
Een skills school is een school waar lessen worden gegeven in diverse handvaardigheden; bijvoorbeeld naaien, batikken, sieraden maken, timmeren etc. Met deze school kan de stichting kinderen, waarvan de ouders geen geld hebben voor vervolgonderwijs, de mogelijkheid bieden om een vak te leren zodat zij een betere toekomst kunnen hebben. Ook is het een plek die ervoor zorgt dat veel meisjes niet in de prostitutie belanden of ongehuwd zwanger thuis komen te zitten.  In het skills centrum krijgen nu 23 meisjes en 2 jongens naailessen, computerlessen en Engelse les. Ook leren ze hoe ze moeten in- en verkopen zodat zij na hun opleiding voor zichzelf kunnen gaan beginnen en op die manier een inkomen kunnen krijgen.

Samenwerking met FairBeads
Met een aantal meisjes ben ik aan de slag gegaan om sieraden te maken zodat zij naast de naailessen ook andere vaardigheden leren. Ik ben dan ook erg trots dat wij nu samenwerken met FairBeads! De meisjes vinden het erg leuk om te doen en er zijn er een paar bij die een heel goed kleurgevoel hebben. Zij wisten al heel snel hoe zijn de kettingen en armbanden moesten maken. Het is een leerproces voor de meisjes, want het moest op tijd klaar zijn en ze moesten na afloop van de les alles opruimen en weer sorteren in de bakken. Zij leren nu ook dat er verschillen zijn in wat men in het westen mooi vindt en wat men in Gambia mooi vindt. En wat waren ze trots om te zien wat er in een korte tijd gemaakt was! En ook dat alles op tijd mee kon naar Nederland. En wat zullen ze trots zijn om te zien dat hun sieraden nu in Nederland bij FairBeads te koop zijn. Dit geeft de meiden veel zelfvertrouwen.

Met de opbrengst van de verkoop kunnen de meisjes de opleiding van drie jaar volgen zodat zij  daarna voor zichzelf kunnen gaan beginnen. Ze worden zelfstandiger en komen meer voor zichzelf op en ze krijgen meer zelfvertrouwen want ze hebben een vak geleerd en ze kunnen voor zichzelf zorgen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ZUID SOEDAN: Eva

Mijn naam is Eva Hönle, Ik kom uit Oostenrijk en ben lerares van beroep. Als tweede beroep heb ik geleerd met de hand te weven en kleding te maken.

De werkplaats Lady Lomin ligt in Lomin, in Kajo – Keji, Zuid-Soedan, vlakbij de grens met Oeganda. In oktober 2008 ben ik deze werkplaatst begonnen met twee vrouwen. Inmiddels is dit aantal uitgebreid naar 21. Negen vrouwen weven, twee van hen breien, zeven maken kleding, twee zorgen dat de kleding haar mooie kleur krijgt en een van hen is verantwoordelijk voor de winkel.

Maken en verkopen
Op onze weefgetouwen maken we kleurrijke producten van biologisch katoen, zoals sjaals, jurken, bedspreien, tafelkleden, kussens, gordijnen en verder alles wat mensen nodig hebben en bij ons bestellen. Het merendeel van deze producten wordt verkocht in onze winkel in de hoofdstad Juba. Vanwege de onveilige situatie is de winkel op dit moment gesloten. Daarom verkopen we nu in de werkplaats en over de grens in Oeganda.

Alleenstaande moeders
De meeste vrouwen die in de werkplaats werken zijn alleenstaande moeders. Het is belangrijk voor hen om geld te verdienen om in hun dagelijks bestaan te kunnen voorzien. Zo krijgen hun kinderen de kans  om naar school te gaan en zijn de vrouwen in staat hen medische zorg en uitgebalanceerde voeding te geven.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rose & Fiona

TANZANIA: Fiona

Binnenkort komt hier Fiona haar tekst. Nog even geduld dus!

© 2010 - 2016 FairBeads