Veel gestelde vragen

Organisatie

Vanuit welke missie werkt FairBeads?
FairBeads’s missie is om een internationale afzetmarkt te creëren voor sieraden uit ontwikkelingslanden. De basis daarvan is: geef een arme geen vis, maar een hengel om de vis zelf te vangen. En dat is precies wat FairBeads doet. De makers werken voor hun geld en krijgen een eerlijke prijs voor wat zij maken. Handel zoals handel bedoeld is: op basis van gelijkwaardigheid. Handel als een motor voor ontwikkeling. Op deze manier geeft FairBeads de makers een mogelijkheid om geld te verdienen met hun talent: het maken van sieraden. FairBeads zorgt vervolgens dat deze sieraden op de markt worden gebracht. Zo zorgen we dus voor werkgelegenheid voor de makers. Het resultaat is meer welvaart en dus een betere kwaliteit van hun bestaan. Of hun inkomen nu besteed wordt aan het onderhouden van hun gezin of om te studeren. Het geeft de mensen in deze landen hoop en elke dag een reden om weer op te staan.

Wat voor organisatievorm heeft FairBeads?
Sinds mei 2011 is FairBeads een officieel geregistreerd bedrijf en staan we bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Eenmanszaak. FairBeads kan namelijk niet groeien als er niet in geïnvesteerd wordt. We hebben er bewust voor gekozen om geen stichting te zijn, omdat we ons richten op handel met ontwikkelingslanden. We zijn niet bezig met zielige mensen helpen, maar handelen met mensen met talent die verdienen aan handel op basis van gelijkwaardigheid. Zo kunnen we laten zien wat voor prachtige sieraden er gemaakt worden in deze landen en tegelijk in beide werelden er een boterham mee verdienen.

Is FairBeads een erkend bedrijf wat betreft fair trade?
FairBeads werkt volgens de fair trade criteria van de WFTO (World Fair Trade Organisation). Er is bewust nog niet voor certificering gekozen, omdat dat een heel duur proces is. FairBeads werkt direct met de producent. Voor Kenia en Gambia werken we daarvoor met een stichting die ook nog eens extra zicht houdt op de fair trade regels. Er zijn dus korte lijnen. Daardoor weten we op welke manier er gewerkt wordt en dat dit op een goede en verantwoorde manier gaat.

Hoeveel van de opbrengst van de verkochte sieraden gaat naar de makers?
De prijzen die wij betalen aan de makers zijn zeer goede prijzen en liggen boven de gemiddelde prijs waar de sieraden ter plekke voor verkocht worden. De makers krijgen dus goed betaald voor hun werk en kunnen met het geld zichzelf en hun familie goed onderhouden. In de consumentenprijs zitten ook andere kosten verwerkt zoals:

 • BTW (21%)
 • Een marge voor de winkelier
 • Transportkosten
 • Verpakkingskosten
 • Een marge voor FairBeads voor o.a. de inkoop en marketing.

Wordt met de opbrengst van de verkopen ook een goed doel gesteund?
Het doel van FairBeads is het creëren van een afzetmarkt voor handgemaakte sieraden uit ontwikkelingslanden. De prijzen die wij betalen aan de makers zijn zeer goede prijzen en liggen boven de gemiddelde prijs waar de sieraden ter plekke voor verkocht worden. De makers krijgen dus goed betaald voor hun werk.

Omdat FairBeads ooit is begonnen als een project, hebben we wel als extra een donatieproject. Dit donatieproject is de school ‘Soldiers of Christ’ in het noorden van Oeganda. Van de winst die FairBeads elk jaar maakt van inkopen in Oeganda, schenken we 5% aan deze school. Dit donatiebedrag is voor de aanschaf van schoolboeken, het betalen van schoolgeld voor de armste kinderen en voor eventuele reparaties aan de school.

Producten

Uit welke landen koopt FairBeads in?
FairBeads verkoopt sieraden uit:

 • Oeganda (papieren sieraden)
 • Ghana (glazen sieraden)
 • Kenia (sieraden van minuscule kraaltjes & leren tassen)
 • Gambia (glazen sieraden)
 • Zuid Soedan (sjaals van het project Lady Lomin)

Hoe zit het met het inkomen van de makers?
De prijzen die wij betalen aan de makers zijn zeer goede prijzen en liggen boven de gemiddelde prijs waar de sieraden ter plekke voor verkocht worden. De makers krijgen dus goed betaald voor hun werk en kunnen met het geld zichzelf en hun familie goed onderhouden.

Mogen de papieren sieraden uit Oeganda nat worden?
Deze vraag krijgen we regelmatig. Het antwoord is nee. De kettingen zijn papier gemaakt en met vanish hard gemaakt. Als dit nat wordt kan het wat plakkerig worden. Het sieraad wordt hierdoor wat dof qua kleur. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld eerst parfum op doet en doe dan pas je sieraad om.

Voorkom om bovenstaande redenen ook dat kleine kinderen de sieraden in hun mond doen.

Jullie leveren handgemaakte sieraden, kunnen jullie dan grote aantallen leveren?
Ja, dat kunnen we. Voor het overzicht:

 • Oeganda : hier werken we met zo’n 25 tot 40 vrouwen (dit verschilt per seizoen).
 • Ghana : hier werken we met zo’n 20 medewerkers die gewend zijn aan grote leveringen
 • Kenia : hier werken we met 2 vrouwen tijdens weken dat er minder bestellingen zijn en als er veel bestellingen zijn, kunnen we 32 vrouwen aan het werk zetten. Met hen is daarnaast afgesproken dat als de bestellingen toenemen, zij zelf andere vrouwen gaan opleiden en inwerken (zo is het ook gestart met 2). Als er grote aantallen gewenst zijn, moet men hier dus wel rekening houden met een iets langere leveringstermijn.
 • Kenia tassen: hier werken we met 4 mensen, maar bij grotere bestellingen zijn ze voorbereid en zijn er meer mensen die kunnen komen helpen.
 • Gambia: hier werken met een vaste groep jongeren. Zij zijn iets minder gewend aan grote bestellingen, maar kunnen binnen korte tijd veel maken.

Meer informatie over het leveren van grotere partijen? Neem dan contact op.

Een sieraad kopen

Wat zijn de verzendkosten?
De verzendkosten binnen Nederland zijn vanaf 1,50 euro. Dat is al inclusief BTW. Het is afhankelijk van het product wat je koopt. Hoe zwaarder het product, hoe hoger de verzendkosten. Woon je in een ander land? Daar volgt binnenkort meer informatie over.

Wat is de levertijd?
Wij doen altijd ons best om bestellingen zo snel mogelijk af te handelen. Meestal zijn bestellingen binnen 5 werkdagen in huis. Het kan voorkomen dat iets niet op voorraad is of dat de levertijden vertraagd zijn. In dat geval wordt u gelijk op de hoogte gesteld via e-mail of telefoon.

Zit er garantie op de sieraden?
Het belangrijkste voor FairBeads is om mensen blij te maken: met werk of met een sieraad. Daarom zit er een jaar garantie op alle artikelen. Voorwaarde is wel u de bon (winkel) of factuur (webshop) nog heeft. Is er na het jaar een probleem met een sieraad? Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan of we het probleem kunnen oplossen.

Kan ik mijn sieraad retour zenden?
Je hebt recht het product binnen veertien (14) werkdagen na aflevering aan FairBeads te retourneren. Retourzendingen worden geaccepteerd als de verpakking van het product onbeschadigd is, waarbij geldt dat de kosten voor retourzendingen voor eigen rekening komen.

Als er iets niet klopt met de bestelling dien je FairBeads zo spoedig mogelijk schriftelijk en gemotiveerd in te lichten en in ieder geval binnen veertien (14) werkdagen na de aflevering, althans nadat constatering redelijkerwijze mogelijk was. Indien is aangetoond dat de producten niet aan de overeenkomst beantwoorden, heeft FairBeads de keuze de desbetreffende producten te vervangen door nieuwe producten of de factuurwaarde daarvan te restitueren.

Herroepingsrecht
U heeft het recht uw bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. U krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van u thuis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Indien u gebruik maakt van uw herroepingsrecht, zal het het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk - in de originele staat en verpakking aan FairBeads geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kunt u contact met ons opnemen via info@ics.nl. 

Hoe zijn de prijzen opgebouwd?
De prijzen die wij betalen aan de makers zijn zeer goede prijzen en liggen boven de gemiddelde prijs waar de sieraden ter plekke voor verkocht worden. De makers krijgen dus goed betaald voor hun werk en kunnen met het geld zichzelf en hun familie goed onderhouden. In de consumentenprijs zitten ook andere kosten verwerkt zoals:

 • BTW (21%)
 • Een marge voor de winkelier
 • Transportkosten
 • Verpakkingskosten
 • Een marge voor FairBeads voor o.a. nieuwe inkoop en communicatie kosten.

Een sieraad is uitverkocht, kan ik deze toch bestellen? En zo ja; hoelang duurt dat?
Als een sieraad is uitverkocht is kun je deze in de meeste gevallen wel bestellen. Dit doe je door per e-mail contact met ons op te nemen.

Houd er wel rekening mee dat leveringen vertraging kunnen hebben. De sieraden komen van ver en we hebben te maken met ontwikkelingslanden waar verzendingen niet altijd snel verlopen. Het kan dus voorkomen dat er vertraging van een bestelling optreedt en we niet exact weten welke week de sieraden arriveren. Uiteraard houden we je dan op de hoogte per e-mail.

Kan ik als tussenpersoon FairBeads sieraden verkopen?
Ja, winkeliers kunnen fungeren als tussenpersoon. Hebt u hier interesse in? Neem dan alstublieft contact op. Wij zorgen dan dat uw vraag zo snel mogelijk beantwoord wordt.

Staat uw vraag er niet bij? Klik hier om contact met ons op te nemen.

© 2010 - 2016 FairBeads