Community

Leuke blogpost?
Heb je er een mening over?
Of vragen?

Laat het weten en reageer!

Blog #5 2014

15 feb 2014
klein

Vandaag wil ik mijn blog toch even starten met de liefde. Uiteraard omdat het gister Valentijnsdag was, maar ook omdat het gewoon goed is om af en toe even bij de liefde stil te staan. Hoe was jouw Valentijnsdag? Ik kwam online het volgende filmpje tegen. Het is eigenlijk een reclame voor shampoo, maar wát voor reclame. Ik vind het een prachtig filmpje, een ode aan de liefde van een man voor een vrouw. 

De laatste tijd probeer ik elk weekend een suikervrij bakrecept uit. Wonderlijk hoeveel heerlijke dingen je kunt maken die compleet suikervrij zijn. Zo geniet ik, nu ik dit schrijf, van een zelfgebakken stuk wortelcake en soya cappuccino met kokossuikerbloesem er bovenop. Mmmmm! Weekend!

Kleur!
De vorige keer had ik het in mijn blog over pasteltinten, juist omdat je hier niet direct aan denkt bij FairBeads (en we toch echt sieraden en tassen hebben in die tinten). Je denkt eerder aan felle kleuren, want als je in onze webshop kijkt vallen juist de felle kleuren op. En daar wil ik het deze keer dan ook over hebben: kleur, kleur, kleur! Want waarom dragen wij in Nederland de winter toch allemaal van die donkere kleuren? Is de winter niet al donker en grauw genoeg?? Deze blog geeft je inspiratie om het af en toe net iets kleurrijker te doen met je kleding en sieraden!

FairBeads afgelopen week
Oh I feel so excited! Zoals ik vorige keer al vermelde zijn de FairBeads makers in Afrika (deze keer Kenia en Gambia) momenteel heel druk aan de slag met de nieuwste FairBeads sieraden en in Kenia ook met de nieuwe leren tassen. Het wachten is altijd het spannendste en als de spullen dan straks in Nederland arriveren, begint het allerleukste onderdeel: het uitpakken van de zending! Maar we moeten nog heel even geduld hebben. Vooral het maken van de tassen kost tijd. Ik verwacht de tassen ergens in maart. Aftellen dus!

Gezichten en verhalen achter de sieraden
Het onderdeel 'de makers' op deze site wil ik graag aanvullen om jullie een gezicht te geven bij de makers. In Kenia zijn ze daarom aan de slag gegaan met interviews met een aantal FairBeads sieraden maaksters. Ook in Nairobi, waar onze tassen gemaakt worden, zijn ze daar momenteel mee bezig. In noord Kenia werken we samen met de stichting Seed Samburu. Zij zorgen onder andere voor onderwijs voor kinderen van de Samburu stam. Deze stichting heeft er afgelopen week voor gezorgd dat een scholiere, die dankzij de stichting onderwijs krijgt, enkele vrouwen geinterviewd heeft voor FairBeads. Ook hebben we prachtige foto's van deze (kleurrijke) vrouwen gekregen. Binnenkort te bewonderen op onze site! 

De kralen voor de nieuwe sieraden uit Kenia zijn ingeslagen en ze zijn daar aan de slag. Op de volgende foto's zie je al wat van de prachtige kleuren kralen die ingekocht zijn voor de nieuwe sieraden.

 

Afgelopen week zou ik verder een afspraak hebben bij het bedrijf (Modern Media) die deze website gemaakt heeft. Helaas is dit niet doorgegaan vanwege ziekte. Dus wordt vervolgd!
 
Hieronder nog even één van mijn favoriete foto's van een FairBeads maakster in Kenia. Gemaakt zonder dat ze wist dat er een camera op haar gericht was. Wat is ze prachtig!

Achter de schermen in de landen: Oeganda 
Omdat ik deze keer wil hebben over felle kleuren geef ik jullie een kijkje achter de schermen bij de kunsternaars van kleur: de makers van de papieren FairBeads sieraden in Oeganda! Hier wat van deze kunstig gemaakte kralen van papier:


Het leek me leuk om je elke keer naar een land mee te nemen om je er een kijkje achter de schermen te geven. Deze keer is dat Oeganda, het land waar FairBeads ooit in 2010 is begonnen met het inkopen van sieraden. Deze sieraden bleken zo'n succes, dat ik besloot ermee door te gaan en ook andere sieraden stijlen, gemaakt in andere Afrikaanse landen, toe te voegen aan FairBeads. 
 
Oeganda heeft een speciaal plekje in mijn hart. Helemaal omdat het 't eerste Afrikaanse land was waar ik kwam. Ik verbleef er direct een maand om vrijwilligerswerk te doen. Daarvoor verbleef ik een maand op het platteland en woonde ik met nog drie meiden in een heel basic huisje naast een Oegandese familie. Beter kun je de cultuur niet leren kennen! Het jaar daarna besloot ik om samen met mijn vriend Oeganda te gaan ontdekken en hebben we een maand lang het hele land doorgereist met het openbaar vervoer; van de drukke stad Kampala tot aan de jungle in het noorden, van de savanna's vol met wilde dieren waar je de donkere bergen van Congo kon zien tot aan de meren grenzend aan Rwanda. Wat een prachtig land!


In Noord Oeganda was het tot 2008 één groot drama door de rebellen die er zaten. Rebellen die kindsoldaten ronselden. Vele families verder uit elkaar gerukt. Een in en in trieste geschiedenis heeft dit deel van Oeganda. Juist in Noord Oeganda leerde ik via een oud studiegenootje (inmiddels journalist in Oeganda) Jimmy kennen. Jimmy woont in Gulu en doet er alles aan om zijn gemeenschap uit de armoede te helpen en een toekomst te bieden. Zo ook de vrouwen in dit gebied. Veel van hen zijn weduwe door de oorlog en/of hebben kinderen verloren. De vrouwen maken prachtige sieraden gemaakt van papier van oude posters en magazines. Hier een korte video hoe de vrouwen deze kralen maken:


En enkele foto's gemaakt bij deze super leuke vrouwen! 

Sieraden sorteren:



De vrouwen voelen zich sterk en trots doordat hun sieraden verkocht worden. En dat zelfs helemaal in Nederland! 



Altijd kleurrijk:



De kralen hangen in lange strengen te drogen:



Enkele maaksters voor het huis van de oudste maakster (rechts).



Ik in overleg met twee van mijn Oegandese contactpersonen over aantallen en kwaliteit.



Met de oudste maakster:



Uitbetalen! Wat zijn de vrouwen trots op zichzelf! Helemaal zelf verdiend.



En als afsluiting nog een foto van mij samen met een aantal van de dames.



Benieuwd naar de Oeganda sieraden? Je vindt ze hier in de webshop!

Inspiratie
Als klein meisje kwam ik met mijn moeder regelmatig in de Benetton winkel. Ik weet nog goed dat ik toen altijd helemaal betoverd was door de prachtige foto's in de winkel. De Benetton campagnes staan bekend om hun interculturele en kleurrijke foto's. Ik stond daar dan bij de kassa te staren naar al die wonderlijk mooie foto's met al hun kleur en mensen uit allerlei landen. Misschien was dat stiekem wel het begin van mijn liefde voor mode in combinatie met culturen en kleuren. Want ik ben het nooit meer vergeten en de Benetton foto's houden een speciaal plekje in mijn hart. Daarom wil ik hier enkele van deze pracht foto's met jullie delen. Voor een kleurrijke inspiratie!

En wat dacht je van deze, mijn favoriet, met topmodel Alek Wek uit Zuid Soedan:

En ook deze foto's geven mij veel kleurrijke inspiratie (je zou haast nooit meer alleen maar zwart willen dragen!):


Streetstyle inspiratie 
De meeste inspiratie haal je toch uit wat je ziet op straat. Nu kan ik natuurlijk niet zomaar foto's maken van iedereen op straat. Gelukkig heb je online enorm veel streetstyle foto's. Deze komen regelmatig voorbij als ik naar inspiratie zoek. Omdat ik het in deze blog al eerder had over het feit dat veel Nederlandse vrouwen zich zo donker kleden in de winter, hierbij wat inspiratie van kleur in je kleding brengen. Natuurlijk super leuk om dit bijvoorbeeld te doen met het gebruik van sieraden van FairBeads (zie ook verderop bij ' FairBeads combi's').

Je hoeft niet altijd flink uit te pakken met kleur. Ook een bescheiden combi van zwart met zacht paars maakt al een verschil:

Of deze combi van fellere kleuren met zachte kleuren afgewisseld:

Waar ik zelf erg van houd is om één felgekleurd kledingstuk eruit te laten springen. Bijvoorbeeld door middel van deze broek:

Of een mooie kleur rok in combinatie met rustigere kleuren (en oh wat is deze hoed toch mooi!):

Speel eens met kleuren (er zijn geen regels!). Juist de kleuren die je in de eerste instantie nooit bij elkaar zou zoeken, kunnen verrassend leuke resultaten opleveren. Bijvoorbeeld deze gave combi:

En deze:

Maar ook alleen al met een mooie kleur jas fleur je jezelf al enorm op. Wedden dat het je dag ook direct een stuk vrolijker maakt?

FairBeads combi's
Zelf combinaties maken met FairBeads sieraden is uiteraard iets wat ik graag doe. Daarom hier weer enkele outfits van afgelopen week met FairBeads sieraden.

Rustige outfit voor een etentje.Gecombineerd met FairBeads oorbellen en brede armband (ook in smallere versie verkrijgbaar). Beiden in neutrale zilveren kleur. Overal mee te combineren en dus vaak te dragen!:)

Naar kantoor met een kleurrijk rokje aan en afgemaakt met een mooie Oeganda ketting van FairBeads:


Eind van de week was ik wat moe, maar toch 's avonds nog even snel een foto voor deze blog maken van deze FairBeads oorbellen die ik droeg bij een net donkerblauw colbertje:


Ook had ik deze week een feestje. Ik had zin in kleur dus pakte ik uit met mijn vrolijkste (en 1 van de meest verkochte!) FairBeads sieraden setje: deze Kenia armband en ketting. Leuk in combinatie met een fel kleur shirt of (in dit geval) jurkje!


FairBeads video 
Om deze blog te eindigen met nog wat extra kleur, hier nog even een algemene FairBeads video. Enjoy (zet je speakers luid en swing mee!):


Maak er een heerlijk weekend van! Binnen de kaarsjes aan, wijntje erbij en genieten maar!

Ps: Vragen, opmerkingen, tips voor FairBeads of wil je gewoon zeggen wat je van deze blog vindt? Reacties zijn hieronder meer dan welkom! Of natuurlijk in ons gastenboek.

© 2010 - 2016 FairBeads