Jarig!

17 mrt 2020

Verjaardag-9-jaar
Hoera! FairBeads bestaat 9 jaar. En wat is er veel gebeurd in die jaren.
Hieronder kort wat hoogtepunten!

Goed doel
Zo zijn we 9 jaar geleden gestart als goed doel in Oeganda. Onze naam was toen nog Beadies4life. De dames daar maakten sieraden, wij kochten die sieraden, verkochten in Nederland en stuurden het geld weer terug. Al snel kwamen we erachter dat je hier eigelijk helemaal niks mee oplost. De makers waren minder gedreven want kregen hun geld toch wel en wij konden niet groeien omdat al het geld naar inkoop ging en er niks overbleef. Lesson learned: als je duurzaam de wereld wilt helpen kun je vaak beter als ondernemer denken.

552369_121693347954446_633200339_n

Beadies4life naar FairBeads
Toen we meer ondernemend gingen denken werden we kort daarna bijna aangeklaagd door een Amerikaans bedrijf. Zij vonden dat onze naam teveel op die van hen leek en dreigden ons aan te klagen. En dat terwijl wij langer dan hen bleken te bestaan. Stress alom bij ons! We wilden geen gedoe dus deden goed onderzoek en kwamen met de naam FairBeads en pasten al ons communicatiemateriaal ernaar aan.

Nieuwe website
Via, via hoorde het bedrijf ModernMedia over FairBeads. Ze vonden het zo'n mooi initiatief en besloten daarom dat wij hun goede doel moesten worden. Ze wilden namelijk voor ons een prachtige webshop bouwen. Geheel kosteloos. En Malou (FairBeads eigenaar) kreeg daarvoor ook nog eens een hele dag training over hoe de site aan de achterzijde werkte. Wat een kado!! We zijn tot op de dag vandaag ModernMedia daar enorm dankbaar voor. Inmiddels het dat bedrijf trouwens RecruitNow.

Andere landen
De verkoop ging goed en daardoor konden we gaan uitbreiden. We gingen ook in andere landen zoeken naar vrouwen die voor ons sieraden zouden kunnen maken. En dat lukte! Inmiddels hebben we gewerk met vrouwen in: Oeganda, Ghana, Tanzania, Mali, Zuid Soedan en Kenia. Vanwege (voornamelijk) praktische redenen (zoals vervoer) zijn we toch gaan minderen in het aantal landen. Nu werken we in Kenia (het hoofdland waar we werken) en Ghana (vanwege de prachtige glazen kralen).

375593_10151090076756131_1674383128_n

Tassen
Enkele jaren geleden besloten we om onze producten uit te breiden. Er kwamen leren tassen bij. En wat zijn we blij met die keuze, want het gaf FairBeads nét dat beetje extra en ook vrouwen die niet fan van sieraden zijn konden nu bij ons terecht. En dat hebben we gemerkt, want onze tassen zijn erg populair bij onze klanten.

DSC00402

Samenwerken
Inmiddels werken we ook steeds vaker samen met jonge talentvolle Kenianen en Ghanesen. Dat kan gaan om ontwerpers, maar ook om teamleden die ons helpen met het regelwerk voor ons in het land waar zij wonen en de inkoop van kralen, enz. Daarover hieronder meer.

Dromen
FairBeads run ik (Malou) naast mijn eigen Communicatieadviesbureau. Ook heb ik een jong gezin met twee kindjes van 2,5 en 5 jaar oud. Sommige grotere dromen voor FairBeads moet ik daarom even parkeren vanwege het tekort aan tijd. Maar ik blijf FairBeads nu met heel veel liefde runnen en zal dat zeker blijven doen. Elk jaar krijg ik meer tijd om leuke nieuwe stappen te maken met FairBeads. Zo hebben we net een nieuwe fashionshoot laten doen met onze nieuwste sieraden en tassen. Ook zijn we een samenwerking aangegaan met een dame in Ghana die prachtige sieraden van glas ontwerpt. Ze verzamelt zelf oud glas, brengt dit naar een arme man in een dorp verderop die er glazen kralen van maakt. Zij maakt daarvan vervolgens sieraden voor ons. Ook in Kenia zijn we nieuwe samenwerkingen aangegaan. Hierover lees je meer in onze nieuwsberichten

82464482_1499800746810359_6989027824958963712_n 
(Foto: tijdens een Skype overleg met teamlid Ngoidi in Kenia)

Wij trakteren op 20% korting!
Wie jarig is trakteert! En daarom krijg je nu op ALLES in onze webshop 20% korting. 
Gebruik hiervoor in onze webshop tijdens het afrekenen de code: JARIG

Shopze!! 

Nieuwe collectie 2024

Kenia: de Maa Trust
In januari is Malou, de oprichter van FairBeads, afgereisd naar Kenia. Daar bezocht zij de Maasai Mara, want tegen dit natuurgebied aan bevindt zich de Maa Trust. Een organisatie die zich inzet voor het beschermen van wildlife én het ondersteunen van de bevolking van dit gebied; de Masaï. Dit doen zij op veel verschillende manieren, één van hun projecten richt zich op de vrouwen. Het project heet Maa Beads en door middel van het maken van sieraden en kralenwerken voor tassen enz. hebben de Masaï vrouwen een inkomen. Door dit inkomen hebben zij een krachtigere positie en dat niet alleen. Doordat de vrouwen hier samenkomen om te werken, is het ook makkelijker om hen te bereiken en gevoelige onderwerpen te bespreken zoals besnijdenis en onderwijs voor meisjes. De stichting zorgt er dan ook bijvoorbeeld voor dt de kinderen van deze vrouwen naar school gaan. Ook zorgen zij voor voorlichting op het gebied van het beschermen van de dieren in deze omgeving (olifanten, leeuwen, enz.). Het gebied is niet makkelijk te bereiken dus sieraden en tassen leggen een hele reis af, maar vanaf nu zullen wij onze sieraden én leren tassen hier laten maken, zodat er in de toekomst nog veel mooie dingen bereikt kunnen worden voor deze vrouwen maar ook de natuur om hen heen!

Neem snel een kijkje in de webshop voor alle nieuwe sieraden én tassen!

IMG_4969

IMG_4991

Kindercollectie
Ook is er er een kindercollectie aan onze sieraden toegevoegd. Een collectie waar wij super trots op zijn. Deze zilveren sieraden zijn ontworpen en gemaakt door de Keniaanse Kaila Fusco. Zij woont met haar man ook in de Maasai Mara. Al haar ontwerpen zijn met de hand gemaakt. Kaila haar man werkt voor olifantprojecten in dit gebied om deze prachtige dieren te beschermen. Een groot deel van de opbrengst van deze sieraden gaat daarom naar de bescherming van de olifanten. Hieronder zie je bijvoorbeeld een foto van het olifantenweeshuis in noord Kenia waar de opbrengst terecht komt. Meer hierover lezen? Dan kan hier. In de webshop vind je de zilveren kettingen met olifantjes eraan.

Reteti_Lodokejek_01.jpegDSCN1217

© 2010 - 2016 FairBeads